Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Aug 19th

Taktika

Akkumulátor menedzsment 7 lépésben (német módszer)

Akkumulátor menedzsment 7 lépésben (német módszer)

1. Az első lépés az autó megközelítése után a motor leállítása, esetleg problémát jelenthetnek a speciális indítókulcsok kártyák.
2. Kapcsoljuk be a vészvillogó lámpákat, így minden beavatkozó az autó körül látja, hogy a járműben még nincs kiiktatva az elektromos rendszer.
3. Az autó elektromos rendszerét kihasználva tegyük meg a szükséges lépéseket (ablakok leengedése, ülés mozgatása, tetőablak nyitása, ...)
4. Kapcsoljuk le a gyújtást, a legtöbb SRS vezérlő (légzsák vezérlés) rendszer csak gyújtás esetén kap elektromos ellátást. A hibrid járműveknél ez különösen fontos pont lehet.

Bővebben...

Hibrid technológia és mentési taktika

Hibrid technológia és mentési taktika

A jelenlegi gépjármű technológia  egyik terjedőfélben lévő jelensége a hibrid meghajtású járművek. Ezen új technológiák megkövetelik a beavatkozói állomány képzésének folyamatos bővítését és tudásszintjük szinten tartását.

A hibrid járművek tűzoltásánál és műszaki mentési tevékenységénél a hagyományos eljárásokon túl egyéb megfontolásokat is kell tennünk a cikk ezen taktikai elemeket próbálja meg összegyűjteni.

Bővebben...

Korszerű gépjárművek műszaki felépítése 2. rész

Korszerű gépjárművek műszaki felépítése 2. rész
 A korszerű gépjárművek műszaki felépítéséről szóló előadásanyag 2. része a légzsáktechnikáról és az akkumulátor menedzsmenttel foglalkozik.
 
„Elmélet nélkül a gyakorlat csak a szokás ereje által irányított rutinmunka.” (Pasteur)
Bővebben...

Korszerű gépjárművek műszaki felépítése 1. rész

Korszerű gépjárművek műszaki felépítése 1. rész
A következőkben a korszerű gépjárművek műszaki felépítésével foglalkozunk, természetesen tűzoltói szemszögből vizsgálva. Az első részben a gépjárművek biztonsági berendezései, karosszériája, légzsákok kerülnek terítékre.
 
„Elmélet nélkül a gyakorlat csak a szokás ereje által irányított rutinmunka.” (Pasteur)

 

Bővebben...

Behatolási taktikák égő épületbe 1. rész

Behatolási taktikák égő épületbe 1. rész

Égő épületek esetén a tűz kézben tartása attól függ, hogy mennyire hatékony volt a behatolási taktika, elegendő-e a vízmennyiség teljesítményében (l/perc) és milyen szellőztetési stratégiát választunk.

Bővebben...

Toyota Prius Veszélyhelyzeti Beavatkozók Útmutatója

Toyota Prius Veszélyhelyzeti Beavatkozók ÚtmutatójaÍgéretünkhöz híven közreadjuk a Toyota által a Prius modellekhez kiadott Veszélyhelyzeti Beavatkozók Útmutatóját. Az útmutató segítségével jobban megismerhetjük a Toyota hibrid rendszerét a Hibrid Synergy Drive-ot és ezen keresztül azokat a fogásokat, amelyek nélkülözhetetlenek egy hibrid autóval kapcsolatos beavatkozás során.
Bővebben...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Tűzoltóságok, tűzcsapok, tüzes témák
 • Tűzoltó style / Gangnam style
  Ezek az amerikai tűzoltók a jó és nemes ügy érdekében sok mindenre hajlandóak. Ez esetben a koreaiak legújabb világhíres zenéjére adnak elő egy kis műsort....
 • Kis pozsonyi kitekintés
  Az alábbi képeket és a kísérő szöveget Beier Balázstól kaptuk. A leírás teljes egészében Balázs keze munkája: “Pozsony egyes állomása nem messze a buszpályaudvartól helyezkedik el....
 • Önkéntes Tűzoltóság Altenmarktban
  Hosszabb idő után jelentkezem ismét új bejegyzéssel. Ezúttal az ausztriai Altenmarkt tűzoltóinak szertárát fényképeztem körbe. Ja, hogy hol is van ez? Ez a szertár a...
 • Tűzoltóhajó Passauban
  Az alábbi képek a passaui önkéntes tűzoltók tűzoltóhajóját mutatják. Természetesen a mi Szent Flórián tűzoltóhajónkkal össze sem lehet hasonlítani, de Passau ugye mégiscsak kisebb város...
 • Szent Flórián napja, május 4.
  Kedves Tűzoltó Kollégák! Ismét elérkezett a május, vele a hónap elején Szent Flórián Napja. Emlékezzünk a hősre és az azóta született hőseinkre, s ünnepeljük együtt a...

Keresés a toronyból

 • Keresés
 • Ajánlott linkek