Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Wednesday
Aug 21st

Katasztrófavédelemi információk

Rádióamatőr segélyhívó szolgálat

Az Egyesült Államokban és Kanadában a Rádióamatőr Segélyhívó Szolgálat (Amateur Radio Emergency Service - ARES) egy olyan testület, amelynek tagjai önkéntesek, akik katasztrófavédelmi képzéssel és veszéylhelyzeti kommunikációs gyakorlattal rendelkeznek. Az ARES-t azért hozták létre, hogy katasztrófák, illetve veszélyhelyzetek során segítsék a lakosság és a mentésben részt vevő egységek kommunikációját.
Bővebben...

Felszíni vizeink szennyezőanyagai és azok élettani hatásai

Felszíni vizeink szennyezőanyagai és azok élettani hatásaiA napokban több internetes portálon jelent meg a hír, hogy újabb szennyezés vonult le a Tiszán, amely egy karbamidot szállító tartályautó közúti balesetének eredméyneképpen került a folyóba. További cikkek pedig arról tudósítanak, hogy újabb veszély leselkedik a Tiszára, hiszen nem megfelelő körülmények között tárolnak 1300 tonna veszélyes hulladékot az ukrajnai Nagybocskó település elhagyatott vegyi üzemében. Ezen hírek ráirányították a figyelmünket felszíni vizeink sérülékenységére; az alábbi cikkben összefoglaltam vizeinket veszélyeztető anyagok, anyagcsoportok emberre gyakorolt hatásait.
Bővebben...

Földrengések előrejelzése II. rész

Korábbi cikkemben Kaliforniát a következő 30 évben veszélyeztető elkerülhetetlen, erős földrengésekről, illetve azok bekövetkezésének valószínűségéről írtam. A cikk konklúziója szerint a földrengések pontos helyét, idejét és erősségét nem lehet előrejelezni, kizárólag a valószínűségszámítás segítségével lehet "jóslatokat" közzétenni. A napokban jelent meg egy cikk a New Scientist hasábjain, amely alapján talán mégis van rá mód, hogy időben riaszthassuk a lakosságot.
Bővebben...

Új tipusú nukleáris reaktorok elterjedésének biztonsági kockázata

A napokban több hír is a nukleáris reaktorok számának várható növekedéséről szólt. A folyamatot az olaj tartósan magas ára generálta, hiszen a reaktorokban termelt áram megfelelő elővigyázatosság mellett kevésbé terheli a környezetet, mint az olajipar. Franciaországban már épül a harmadik generációs atomerőmű, de már fejlesztik a negyedik generációs reaktorokat is. Az alábbi írásomban arra keresek választ, hogy mekkora biztonsági kockázatnövekedést jelent a kisebb negyedik generációs atomerőművek elterjedése.
Bővebben...

Földrengések előrejelzése I. rész

Földrengések előrejelzése I. részAmerikai tudósok hétfőn tették közzé, hogy várhatóan egy vagy több óriási földrengés fogja megrázni Kaliforniát az elkövetkező 30 évben; mivel az egyik legnépesebb államok közé tartozik a katasztrófa többszáz emberéletet is követelhet. Az új előrejelzések kialakításában több amerikai tudományos szervezet 3 éven keresztül dolgozott.
Bővebben...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek