Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Saturday
Sep 19th

Katasztrófavédelemi információk

Lángoló jég: az új fosszilis üzemanyag (2. rész)

Lángoló jég: az új fosszilis üzemanyag  (2. rész)A cikk első részében megszólaltatott Tim Collett (az Amerikai Geologiai Intézet klatrát szakértője) szerint különböző mértékű becslések léteznek, de az általánosan elfogadott  nézet szerint, mintegy 3 billió tonna kiaknázatlan metán van a Föld mélyén - amely sokkal több, mint a ma ismert összes fosszilis tüzelőanyag.
Bővebben...

Lángoló jég: az új fosszilis üzemanyag

Lángoló jég: az új fosszilis üzemanyag

Az Északi Sarkkör mélyén, a nyugat szibériai Messoyakha gázmezőn egy különös rejtéllyel találkoztak a kutatók. A történet az 1970-es évekbe nyúlik vissza, amikor az orosz mérnökök elkezdték kitermelni a természetes gázt a fagyott talaj alól és a tundrán keresztül keletre a norilski kohóba továbbították azt.

Bővebben...

Biztonságosabb, sűrűbb acetilén tárolás a szerves hálóban

Biztonságosabb, sűrűbb acetilén tárolás a szerves hálóbanA képen a HKUST-1 szerves fém háló látható (metal-organic framework = MOF). A közelmúltban a NIST (National Institute of Standards and Technology) tudósai felfedezték, hogy a réz atomok (a képen a zöld részek) között szabad levegő van MOF szerkezetben. Ez teszi lehetővé, hogy a MOF biztonságosan tárolja az acetilént (a képen a magenta színű részek) a mai technológiáknál kialakított tárolásnál százszor nagyob mennyiségben.
Bővebben...

Rövidtávú időjárás előrejelzés a távoli mennydörgések hangjából

Rövidtávú időjárás előrejelzés a távoli mennydörgések hangjából

Hamarosan egy új időjárás előrejelzést fognak használni Ausztráliában, amely a jelenlegi előrejelző eljárásokat messze felülmúlja. Az eljárás segítséget nyújt a meteorológusoknak abban, hogy a lakosságot előre tudják figyelmeztetni a közelgő viharra.

Bővebben...

Bioterrorizmus a biztonságpolitika és a katasztrófavédelem szemszögéből

Bioterrorizmus a biztonságpolitika és a katasztrófavédelem szemszögébőlNapjainkban rengeteget hallunk, és olvashatunk a terrorizmusról. Szinte nincs is olyan ember, akit ha megkérdeznénk, ne tudna néhány dolgot megemlíteni a témával kapcsolatban. Mégis a probléma, amivel szembe kell néznünk igen összetett. Más-más megközelítésből foglalkozik vele a rendőrség, a honvédség, a titkosszolgálatok, a katasztrófavédelem, stb. Önmagában is mindegyik szervezet megteszi a megfelelő lépéseket a védelem kiépítéséért, de igazán hatékony akkor lenne a folyamat, ha az egymás közötti kommunikáció, illetve az elméleti és gyakorlati munka még mélyebbé válna. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert a 2001. szeptember 11-i merényletek is nagyban köszönhetőek voltak a szervezetek közti nem megfelelő kommunikációnak.
Bővebben...

Ne akard megállítani a hurrikánt , inkább irányítsd!

A hurrikánok megfékezésére törekvő szakemberek ezidáig abban reménykedtek, hogy megállíthatják a jövőben előforduló Katrina hurrikánokat, mielőtt azok elérik a szárazföldet. A mostani cél, már nem a hurrikánok megszüntetése, hanem eltérítése. Az eltérítést követően már könnyebb feladatnak tűnik megszelidíteni a hurrikánokat, mint a keletkezési helyén elfolytani azokat.
Bővebben...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek