Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Tuesday
Jul 17th

Tűzoltó információk

A jövő oltóanyagait keressük: TetraKO

A jövő oltóanyagait keressük: TetraKO

A jövő oltóanyagait keresve jutottunk el az EarthClean cég TetraKO termékéhez. A vízkezelő anyagok közt nyugodtan nevezhetjük tulajdonságai alapján forradalminak az új terméket. Az új oltóanyag az A osztályú tüzek oltásában alkalmazható és ahogy a videókból látható a tüzek „másodpercek” alatt megfékezhetőek és mindezt minimális oltóanyag felhasználás mellett.

 

Bővebben...

Amit a légzsákokról még tudni illik!

Amit a légzsákokról még tudni illik!

Cikkünk, nem a légzsákok általános kezelésével, lefogásával foglalkozik, hanem azokat az ismereteket gyűjti össze amelyet még a légzsákokkal kapcsolatosan tudni illik, hiszen más veszélyforrások is leselkednek a beavatkozó állományra.

Bővebben...

A hőstressz megértése II. rész

A hőstressz megértése II. rész

Hőszabályozás

Az emberi test csupán 8 Celsius fok belső hőmérsékletet csökkenést, és  3 Celsius fok növekedést visel el. Ha nem e kereteken belül mozog a belső hőmérsékletet, az halált okozhat. A hő-stressz felelős a tűzoltókkal történt halálesetek jelentős hányadáért.
Magas környezeti hőmérséklet, és a magas fokú munkahelyi terhelés mellett a stresszes helyzetek gyors test hőmérséklet-emelkedés eredményezhetnek, amelyek akár halálosak lehetnek a beavatkozás végző tűzoltók számára.
A tartós munkahelyi terhelés az anyagcserét a nyugalmi szint 20-25 szeresére emelheti. Ez elméletileg 1 °C belső hőmérséklet-emelkedést eredményez minden 5. perc után.

Bővebben...

A hőstressz megértése I. rész

A hőstressz megértése I. rész

A tűzoltóknak kötelességük az átlagos testhőmérséklettől (36,5- 37,5 C) eltérő hőmérsékletben dolgozni, amely azonban súlyos hőproblémákkal is járhat. Alapvető fontosságú, hogy a tűzoltók megértsék, hogy a különböző folyamatok miként hatnak a test belső hőmérsékletére és ezzel kapcsolatban milyen intézkedéseket, óvintézkedéseket lehet és kell tenni.

Bővebben...

Miből készül a tűzoltók védőruhája?

Miből készül a tűzoltók védőruhája?

A tűzoltó védőruha többrétegű speciális anyagú ruha. A külső réteg lángálló anyagból készül a köztes réteg egy párazáró membrán míg a legbelső valamilyen hőszigetelő réteg. A lángálló esetenként éghetetlen szövet kis hővezető képességű (szigetelő) anyagból készül és a ruha legkülső borítását alkotja. Az egyik legelterjedtebb alapanyag Európában és a tengeren túl is a PBI (polybenzimidazole).

Bővebben...

Meggyullad-e a gyertya a súlytalanság állapotában?

Meggyullad-e a gyertya a súlytalanság állapotában?

A kérdés inkább elméleti jellegű, hiszen a földön nehéz a súlytalanság állapotát létrehozni , de az égési folyamatok jobb megismerésének a céljából vizsgáljuk meg a problémát alaposabban.
A gyertya fénye abból a kémiai reakcióból ered amit égésnek hívunk. A viasz (szén alapú kőolajszármazék) reakcióba lép az oxigénnel. Az égés során nagyrészt széndioxid és víz keletkezik. A viasz a kémiai reakciósorán sosem ég tökéletesen ezért tökéletlen égéstermékek is keletkeznek.

Bővebben...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Tűzoltóságok, tűzcsapok, tüzes témák
 • Tűzoltó style / Gangnam style
  Ezek az amerikai tűzoltók a jó és nemes ügy érdekében sok mindenre hajlandóak. Ez esetben a koreaiak legújabb világhíres zenéjére adnak elő egy kis műsort....
 • Kis pozsonyi kitekintés
  Az alábbi képeket és a kísérő szöveget Beier Balázstól kaptuk. A leírás teljes egészében Balázs keze munkája: “Pozsony egyes állomása nem messze a buszpályaudvartól helyezkedik el....
 • Önkéntes Tűzoltóság Altenmarktban
  Hosszabb idő után jelentkezem ismét új bejegyzéssel. Ezúttal az ausztriai Altenmarkt tűzoltóinak szertárát fényképeztem körbe. Ja, hogy hol is van ez? Ez a szertár a...
 • Tűzoltóhajó Passauban
  Az alábbi képek a passaui önkéntes tűzoltók tűzoltóhajóját mutatják. Természetesen a mi Szent Flórián tűzoltóhajónkkal össze sem lehet hasonlítani, de Passau ugye mégiscsak kisebb város...
 • Szent Flórián napja, május 4.
  Kedves Tűzoltó Kollégák! Ismét elérkezett a május, vele a hónap elején Szent Flórián Napja. Emlékezzünk a hősre és az azóta született hőseinkre, s ünnepeljük együtt a...

Keresés a toronyból

 • Keresés
 • Ajánlott linkek