Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Sep 20th

Informatika

Térinformatika a gyakorlatban

Térinformatika a gyakorlatban

Néhány év leforgása alatt széles körben elterjedtek az ún. PDA eszközök, melyeket többségünk elsősorban navigációra és dokumentumainak kezelésére használ. A katasztrófavédelemben dolgozó kollégáink többsége találkozott már olyan helyzettel, hogy az általa használt adatbázisokra a "terepen" is szüksége lett volna; azonban azokat nyomtatott formában, vagy laptopon magával hordoznia igen nehézkes lenne. Megoldást jelenthetnek a PDA eszközök; ha ezen eszközöket megfelelő térinformatikai alkalmazással és adatokkal töltjük fel, munkánk még hatékonyabbá válhat.

Bővebben...

Vegetációtüzek műholdas megfigyelése II. rész

Vegetációtüzek műholdas megfigyelése II. rész Az elöző cikkemben röviden összefoglaltam a műholdas megfigyelőrendszer működését, jelen folytatásban a megfigyelések után létrejövő óriási adathalmaz felhasználására mutatok példát. Az alábbiakban látni fogjuk, hogy széles körben hozzáférhetővé tették a megfigyelések adatait.
Bővebben...

Vegetációtüzek műholdas megfigyelése I. rész

Vegetációtüzek műholdas megfigyelése I. rész

A globális felmelegedés eredménye, hogy egyre több olyan tűzesettel találkozhatunk, melyek a környezetünket veszélyeztetik - a szárazabb, esőmentes időszakok egyre hosszabbá válnak, melynek következtében egyre több ún. vegetációtűz pusztít hazánkban is. A hétköznapi szóhasználatban ezeket erdőtüzeknek nevezzük; szerencsére a legtöbb esetben azonban nem erdeink égnek, hanem közvetlen környezetünkben (az utak mentén, elhagyott, nem művelt területeken) lobbannak fel a lángok.

Bővebben...

Mobiltelefon vagy GPS? II. rész

Mobiltelefon vagy GPS? II. rész

A múlt heti ígéretem szerint tovább folytatom a Mobile GoogleMaps alkalmazás bemutatását. Jelen írásomban a program mobiltelefonra való telepítéséhez és az offline üzemmód használatához kívánok segítséget nyújtani azon olvasóinknak, akik szeretnék, ha mobiltelefonjuk GPS funkcióval is rendelkezzen.

Bővebben...

Mobiltelefon vagy GPS? I. rész

Mobiltelefon vagy GPS? I. részNem kérdés, hogy mindkettő egyszerre! Ha nem volt pénzünk a viszonylag drága GPS készülékre vagy a hozzá tartozó térképeket tartjuk túl drágának és ezért nem vásároltunk ilyet, akkor itt a megoldás! Tegyük alkalmassá a mobiltelefonunkat GPS jelek fogadására, illetve azok térképi megjelenítésére!
Bővebben...

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek