Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Wednesday
May 22nd

Katasztrófavédelemi információk

Bioterrorizmus a biztonságpolitika és a katasztrófavédelem szemszögéből

Bioterrorizmus a biztonságpolitika és a katasztrófavédelem szemszögébőlNapjainkban rengeteget hallunk, és olvashatunk a terrorizmusról. Szinte nincs is olyan ember, akit ha megkérdeznénk, ne tudna néhány dolgot megemlíteni a témával kapcsolatban. Mégis a probléma, amivel szembe kell néznünk igen összetett. Más-más megközelítésből foglalkozik vele a rendőrség, a honvédség, a titkosszolgálatok, a katasztrófavédelem, stb. Önmagában is mindegyik szervezet megteszi a megfelelő lépéseket a védelem kiépítéséért, de igazán hatékony akkor lenne a folyamat, ha az egymás közötti kommunikáció, illetve az elméleti és gyakorlati munka még mélyebbé válna. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert a 2001. szeptember 11-i merényletek is nagyban köszönhetőek voltak a szervezetek közti nem megfelelő kommunikációnak.
Bővebben...

Ne akard megállítani a hurrikánt , inkább irányítsd!

A hurrikánok megfékezésére törekvő szakemberek ezidáig abban reménykedtek, hogy megállíthatják a jövőben előforduló Katrina hurrikánokat, mielőtt azok elérik a szárazföldet. A mostani cél, már nem a hurrikánok megszüntetése, hanem eltérítése. Az eltérítést követően már könnyebb feladatnak tűnik megszelidíteni a hurrikánokat, mint a keletkezési helyén elfolytani azokat.
Bővebben...

Rádióamatőr segélyhívó szolgálat

Az Egyesült Államokban és Kanadában a Rádióamatőr Segélyhívó Szolgálat (Amateur Radio Emergency Service - ARES) egy olyan testület, amelynek tagjai önkéntesek, akik katasztrófavédelmi képzéssel és veszéylhelyzeti kommunikációs gyakorlattal rendelkeznek. Az ARES-t azért hozták létre, hogy katasztrófák, illetve veszélyhelyzetek során segítsék a lakosság és a mentésben részt vevő egységek kommunikációját.
Bővebben...

Felszíni vizeink szennyezőanyagai és azok élettani hatásai

Felszíni vizeink szennyezőanyagai és azok élettani hatásaiA napokban több internetes portálon jelent meg a hír, hogy újabb szennyezés vonult le a Tiszán, amely egy karbamidot szállító tartályautó közúti balesetének eredméyneképpen került a folyóba. További cikkek pedig arról tudósítanak, hogy újabb veszély leselkedik a Tiszára, hiszen nem megfelelő körülmények között tárolnak 1300 tonna veszélyes hulladékot az ukrajnai Nagybocskó település elhagyatott vegyi üzemében. Ezen hírek ráirányították a figyelmünket felszíni vizeink sérülékenységére; az alábbi cikkben összefoglaltam vizeinket veszélyeztető anyagok, anyagcsoportok emberre gyakorolt hatásait.
Bővebben...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek