Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Sep 20th

Mobiltelefon vagy GPS? I. rész

Email Nyomtat
Nem kérdés, hogy mindkettő egyszerre! Ha nem volt pénzünk a viszonylag drága GPS készülékre vagy a hozzá tartozó térképeket tartjuk túl drágának és ezért nem vásároltunk ilyet, akkor itt a megoldás! Tegyük alkalmassá a mobiltelefonunkat GPS jelek fogadására, illetve azok térképi megjelenítésére!
Mobiltelefonjainkat működésük alapján alapvetően 2 kategóriába sorolhatjuk: van vagy nincs rajta operációs rendszer. A telefonon futó operációs rendszer is 2 féle lehet: Symbian, illetve Microsoft Mobile. Abban az esetben, ha operációs rendszerrel rendelkező telefonunk van, nem kell egyebet tennünk, mint az adott készülékhez tartozó alkalmazásokat megvásárolnunk vagy letöltenünk (illetve telepítenünk), melyek képesek kezelni a telefonba beépített GPS-t, vagy a telefon Bluetooth-ról kapcsolódó külső GPS-t.
Azon olvasóinkat, akik a fentiek alapján elkezdtek reménykedni, hogy telefonjuk talán operációs rendszerrel (továbbiakban OP) rendelkező készülék, azokat el kell szomorítanom. Az OP rendszerrel rendelkező készülékek ma még a drága kategóriába tartozó eszközök; a többség, az átlagfelhasználók nem engedhetik meg maguknak ezen készülékeket.

De nincs veszve semmi! Olcsóbb készülékeinket navigációra, illetve helymeghatározásra is alkalmassá tehetjük. Nem kell hozzá más, mint egy külső Bluetooth-os GPS, Mobile GoogleMaps alkalmazás, illetve Bluetooth és néhány megabyte tárhely a telefonunkon. A cikk további részében kizárólag az ún. átlagos készülékeket (nem rendelkezik OP rendszerrel, illetve beépített GPS-el) értem a mobiltelefon kifelyezés alatt.

Vegyük sorba a feltételeket! Mára a külső GPS-ek a legtöbb navigációs boltban beszerezhetőek. Ezen eszközök ára is a megfizethető kategóriában van, hiszen a depo.hu honlapján keresve a legolcsóbb ilyen egység 10.000 Ft-ba kerül. Ezen eszköznek egyetlen feladata, hogy az aktuális helyzetünknek megfelelő adatokat tartalmazó ún. NMEA jeleket a telefonnak továbbítsa. Természetesen a GPS csak akkor tudja megmondani hogy hol vagyunk, ha épületen kívül, szabad téren tartózkodunk, hiszen az eszköznek úgymond látnia kell a GPS műholdakat.

A Mobile GoogleMaps (továbbiakban MGMaps) egy ingyenes alkalmazás, amely letölthető az alábbi honlapról. Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben tudjuk csak készülékünkre telepíteni, ha az eszközön gyárilag engedélyezett a Java J2ME alkalmazások telepítése (a mai készülékek többsége már ilyen). Az MGMaps a telefonkészülékünk Bluetooth-ján keresztül kapcsolódik egy külső GPS eszközhöz és az onnan érkező adatok alapján megjeleníti a telefon kijelzőjén az aktuális helyzetünket.
Az MGMaps alapvetően kétféle üzemmódban képes működni, melyeket online, illetve offline üzemmódoknak kereszteltem el. Az online lényege, hogy telefonunk folyamatosan internetkapcsolatban van a térképet adó szerverrel és a helyzetünknek megfelelő térképeket a mobilszolgáltatónk által biztosított GPRS, vagy 3G hálózaton keresztül tölti le a készülékünkre. Hazánkban sajnos a mobil adatkapcsolatot még nagyon kevés előfizető tartja fontosnak (talán azt is lehetne mondani, hogy hasznosnak), illetve megfizethetőnek.
Offline üzemmód esetén nincs szükség a mobil szolgáltatók által kínált adatkapcsolatra, hiszen az általunk használt térképeket az otthoni személyi számítógépünk segítségével az Internetről is letölthetjük. A letöltött térképeket a telefonunkon elhelyezve az MGMaps képes azokat olvasni.
Az MGMaps alkalmazást kezdetekben a GoogleMap-re fejlesztették ki, a munka azonban nem állt meg, hiszen mára több térképi oldal jelent meg, melyeknek adatait a program képes megjeleníteni. Mára sajnos a Google jogosulatlannak minősítette az alkalmazást, amely előfizetési díj nélkül fér hozzá az általa tárolt adatokhoz. A googleMap úgy döntött, hogy a 4MByte adat letöltését követően tiltja az eszköz ip címét, ezért további adatot, térképi részletet nem tud a szerverről letölteni. További információ az alábbi fórumon olvasható.
Az MGMaps felhasználóinak azonban még rengeteg térképi felület áll a rendelkezésére, amelyek hasonlóan jók - néhány péda ezek közül: Microsoft Live Road/Aerial/Terrian Maps, Yahoo Road/Satellite Maps, AskDotComMaps, Open Street Maps.
Az alkalmazás nagy előnye már most látható; nem szükséges drága térképek megvásárlása, hiszen az Interneten már most, utca szintű részletességgel bíró térképek is elérhetőek.

Folytatása várhatóan 1 hét múlva következik, melyben az MGMaps és a hozzá tartozó térképek telepítéséhez kívánok segítséget nyújtani - röviden az offline üzemmód használatát fogom bemutatni.
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek