Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Saturday
Sep 19th

A jövő oltóanyagait keressük: TetraKO

Email Nyomtat

A jövő oltóanyagait keresve jutottunk el az EarthClean cég TetraKO termékéhez. A vízkezelő anyagok közt nyugodtan nevezhetjük tulajdonságai alapján forradalminak az új terméket. Az új oltóanyag az A osztályú tüzek oltásában alkalmazható és ahogy a videókból látható a tüzek „másodpercek” alatt megfékezhetőek és mindezt minimális oltóanyag felhasználás mellett.

 

A TetraKO vízkezelő adalékanyag egyenlőre nem kapható Magyarországon, de tulajdonságait látva megfelelő ár esetén felhasználása indokolt lehet bizonyos esetekben.
A TetraKO egy többéves fejlesztési folyamat eredménye, amely rendkívül újnak számít a tűzoltásban. A TetraKO (továbbiakban adalékanyag) egy nem mérgező fehér színű por, amelyet az oltóvízhez kell keverni. Az adalékanyag bekeverési aránya: 99,3 % víz, 0,7 % adalékanyag. Az így bekevert oldat egy vízszerűen viselkedő zselés anyag, amely rendkívül jó tapadási képességgel bír. A keverék PH értéke 6,8 amely nem jelent veszélyt sem a tűzoltásban résztvevőkre, sem az eszközökre. A keletkező oltóanyag nem mérgező és kb. 10 napon belül teljesen lebomlik biológiai úton. A gyártó az adalékanyag közvetlen víztartályba juttatását javasolja, amely nem károsítja magát a tartályt és kb. 4-5 hétig használható fel az így bekevert oltóanyag. Az adalékanyag por formában korlátlan ideig tárolható, csak a vízzel való érintkezését kell kerülni.
A bekevert oltóanyag nyomás alatt teljesen vízszerűvé válik, azaz elveszti a zselés jellegét, így azt a szivattyú a tömlőkön és a sugárcsövön keresztül problémamentesen tudja továbbítani. Amikor az oltóanyag kijut a sugárcsövön ismét zselés állapotba kerül és feltapad akár a mennyezetre is tartósan. A tűzoltás során tehát az oltandó, hűtendő, védendő felületekre feljuttatjuk az oltóanyagot, amely nem csöpög és tartósan ott marad. Az így kijuttatott oltóanyag rendkívül jó hűtő, elválasztó, takaró hatással bír. Zárt térben alkalmazva a felső légréteg rendkívül forró lehet, ezért a mennyezetre és falakra feljuttatott anyag elpárologhat és teljesen gőzzé alakulhat, amely szintén nagyon jó hőelvonást jelent, így biztonságosabb beavatkozási környezetet teremtve az ott dolgozó tűzoltóknak. A kijuttatott oltóanyag nem csúszásveszélyes csupán olyan mértékben mint a víz. A tűzoltásban használt eszközöket elegendő csupán vízzel kiöblíteni a használat után. Az oltóanyaggal kezelt felületek megvédhetőek a gyulladástól. Felhasználható akár puttonyfecskendőben is. Felhasználható még az előbbieken túlmenően vegetációtüzeknél is ahol légi, földi járművekből vagy puttonyfecskendőből is kijuttatható a növényzetre így gátat szabva a tűzterjedésnek (nedves vonal létrehozása).

Karsa Róbert

 

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek