Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Tuesday
Jul 17th

Akkumulátor menedzsment 7 lépésben (német módszer)

Email Nyomtat

1. Az első lépés az autó megközelítése után a motor leállítása, esetleg problémát jelenthetnek a speciális indítókulcsok kártyák.
2. Kapcsoljuk be a vészvillogó lámpákat, így minden beavatkozó az autó körül látja, hogy a járműben még nincs kiiktatva az elektromos rendszer.
3. Az autó elektromos rendszerét kihasználva tegyük meg a szükséges lépéseket (ablakok leengedése, ülés mozgatása, tetőablak nyitása, ...)
4. Kapcsoljuk le a gyújtást, a legtöbb SRS vezérlő (légzsák vezérlés) rendszer csak gyújtás esetén kap elektromos ellátást. A hibrid járműveknél ez különösen fontos pont lehet.

 

 

 

5. Amíg az előző lépések zajlanak meg kell keresni az akkumulátort. Az akkumulátor típusonként eltérő helyen található, vizsgáljuk meg a jármű csomagtartóját is.

6. Válasszuk le először a negatív kábelt, majd a pozitív kábelt. Evvel várjuk meg a járműben dolgozó társunkat, hogy elvégezhesse az előbbiekben leírtakat.

7. Ellenőrizzük a vészvillogó lámpákat, amennyiben még működnek kezdjük el keresni a második akkumulátort.

Miért a negatív pólust kell először leválasztani?

A negatív pólus a föld csatlakozás. Ez a csatlakozó az autó "testéhez" karosszériájához (fémrészeihez) van kötve.
Amennyiben véletlenül megérintjük a jármű fémrészét egy kulccsal (akár a szereléshez használt villáskulcs) miközben kötjük le a negatív pólust nem történik semmi, mert egy potenciálon van a kulcs és a pólus.
Amennyiben a pozitív pólust kötnénk le először a föld, jármű teste (negatív pólus) és a pozitív között létrejöhet egy szikra a lekötés pillanatában, amely veszélyes lehet.

 

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Tűzoltóságok, tűzcsapok, tüzes témák
 • Tűzoltó style / Gangnam style
  Ezek az amerikai tűzoltók a jó és nemes ügy érdekében sok mindenre hajlandóak. Ez esetben a koreaiak legújabb világhíres zenéjére adnak elő egy kis műsort....
 • Kis pozsonyi kitekintés
  Az alábbi képeket és a kísérő szöveget Beier Balázstól kaptuk. A leírás teljes egészében Balázs keze munkája: “Pozsony egyes állomása nem messze a buszpályaudvartól helyezkedik el....
 • Önkéntes Tűzoltóság Altenmarktban
  Hosszabb idő után jelentkezem ismét új bejegyzéssel. Ezúttal az ausztriai Altenmarkt tűzoltóinak szertárát fényképeztem körbe. Ja, hogy hol is van ez? Ez a szertár a...
 • Tűzoltóhajó Passauban
  Az alábbi képek a passaui önkéntes tűzoltók tűzoltóhajóját mutatják. Természetesen a mi Szent Flórián tűzoltóhajónkkal össze sem lehet hasonlítani, de Passau ugye mégiscsak kisebb város...
 • Szent Flórián napja, május 4.
  Kedves Tűzoltó Kollégák! Ismét elérkezett a május, vele a hónap elején Szent Flórián Napja. Emlékezzünk a hősre és az azóta született hőseinkre, s ünnepeljük együtt a...

Keresés a toronyból

 • Keresés
 • Ajánlott linkek