Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Saturday
Sep 19th

Amit a légzsákokról még tudni illik!

Email Nyomtat

Cikkünk, nem a légzsákok általános kezelésével, lefogásával foglalkozik, hanem azokat az ismereteket gyűjti össze amelyet még a légzsákokkal kapcsolatosan tudni illik, hiszen más veszélyforrások is leselkednek a beavatkozó állományra.

A légzsákok működéséért egy rendkívül hevesen reagáló vegyület a nátrium-azid NaN3 a felelős, amely kinézetre a közönséges konyhasóra emlékeztet ám rendkívül mérgező hatású vegyület. Elpusztítja a baktériumokat, gombákat, állatokat és az embereket is. 50 mg mennyiségtől egy átlagos felnőtt ember öt percen belül összeomlik és koma szerű állapotba kerül. A vérnyomás lecsökken és szívritmus zavarok lépnek fel. A halál kb. 30 percen belül bekövetkezik. Az anyag rendkívül környezetkárosító hatású hiszen szinte minden életformát elpusztít.

A gépjárműtechnikában széles körben elterjedten használják a nátrium azidot, elsősorban a légzsákokban, de az öv feszítőkben is megtalálható az anyag. 50 mm átmérőjű fém kapszulákban tárolják a hatóanyagot a gépjármű különböző részeiben. A vezető oldali légzsákban kb. 50 gramm az utasoldali légzsákokban kb. 200 gramm NaN3 található.

Az előbbiek tükrében könnyű felismerni, hogy azok a légzsákok, amelyek nem léptek működésbe további veszélyeket is jelentenek a beavatkozók számára, hiszen nem csak mechanikai sérülést kell számba venni, hanem egy gázgenerátor patront átvágva mérgező anyagok is juthatnak a levegőbe további kockázatokat teremtve. Legnagyobb kockázattal a B oszlop eltávolítása jár hiszen itt a legnagyobb a valószínűsége, hogy megsérül egy gázgenerátor.

A vágó szerszám képes átvágni a gázgenerátort és az nem feltétlenül fog elműködni illetve a vágópengéken maradhat a mérgező anyagból amit aztán nem kellő figyelem mellett kezelve akár be is lélegezhetünk. Tehát amennyiben tudjuk próbáljuk meg elkerülni ezen gázgenerátorok átvágását.

A légzsák működésének kémiai reakciói:

A légzsákot működtető gázgenerátor patron NaN3 (nátrium-azid), KNO3 (kálium-nitrát) és SiO2 (szilicium-dioxid) keverékéből áll. A NaN3 kb 300 C-on felbomlik Na-ra és N2 gázra rendkívül gyorsan (kb. 40 ms) a keletkező N2 nitrogén gáz fogja megtölteni a légzsákot. A kálium-nitrát és a sziliciumdioxid a keletkező Na fémet hivatottak megkötni. A kb. 300 C-ot elektromos impulzussal hozzák létre a gázgenerátor belsejében aminek hatására beindul a reakció.

 

A NaN3 reakciója vízzel:

Amennyiben a NaN3 víz éri HN3 azaz hidrogén-azid keletkezik amely erősen mérgező, gyorsan légneművé váló robbanékony anyag, tehát a felhasadt gázgenerátort a víztől lehetőleg óvni kell.

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek