Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Saturday
Sep 19th

Lángoló jég: az új fosszilis üzemanyag (2. rész)

Email Nyomtat
A cikk első részében megszólaltatott Tim Collett (az Amerikai Geologiai Intézet klatrát szakértője) szerint különböző mértékű becslések léteznek, de az általánosan elfogadott  nézet szerint, mintegy 3 billió tonna kiaknázatlan metán van a Föld mélyén - amely sokkal több, mint a ma ismert összes fosszilis tüzelőanyag.
Ez a mennyiség 1000 évig elegendő lenne, ha a jelenlegi növekedési ütem megmaradása mellett a földgáz-felhasználásunkat a metán-klatrát kiaknázáásból biztosítanánk. Amennyiben a metán zárványból nyert energiahordozóval cserélnénk le az összes fosszilis tüzelőanyagot, mintegy 100 évig biztosított lenne a Föld energiaigénye. Sajnálatos módon ez a metán jégkristályokba van elzárva és mélyen a földfelszín alatt fekszik.
A mai napig 2 eljárás van a metán zárványból történő kinyerésére. Az egyik eljárás szerint egy lyukat fúrnak a zárványrétegbe, hogy csökkentsék a nyomást, ami biztosítja, hogy a metán kiszabaduljon a zárványból. A másik eljárásnál gőzzel vagy forró vízzel melegítenék fel a zárványt, amelynek következtében a metán kiszabadul a jégzárványból.

Amerikai, kanadai, japán, indiai és német kutatók 2002-ben a gyakorlatban tesztelték mindkét eljárást. Mindkét eljárás sikeres volt, azonban a forró víz felmelegítésének energiamennyisége meghaladta a felszínre hozott metánból kinyerhető energiát, ezáltal a nyomás-kiegyenlítéses módszer sokkal hatékonyabbnak ígérkezett. A nyomás-kiegyenlítéses kitermelést 2008 márciusában sikerült megvalósítani, amikor is 6 napon keresztül, 20000 m3 metán gázt nyertek ki az 1 km mélyen a földfelszín alatt fekvő metán-zárványból.
A fenti példához hasonlóan Dél-Korea és Japán (2015-től üzemszerűen) tervezi a metán-zárványok kiaknázását.

Az éremnek azonban van egy másik oldala is. Néhányan figyelmeztetnek arra, hogy nem szerencsés a metán kitermelése akkor, amikor a világ egy alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra készül áttérni. A metán felhasználásával ugyan kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe (összehasonlítva a szén elégetésekor keletkező égéstermékekkel), azonban a metánra történő áttérés nem segíti elő az országoknak azon törekvését, hogy az üvegház-hatású gázok kibocsátását 2050-re jelentős mértékben (80%-al) csökkentsék.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a metán önmagában is növeli a globális felmelegedést, abban az esetben, ha elkezdjük kitermelni. A levegőben lévő metán ugyanis 20-szor nagyobb mértékben növeli a felmelegedést, mint a szén-dioxid. Az óceánok hőmérsékletének növekedése újabb metán-zárványokat olvaszthat ki, amelynek következtében megnő a légkör metán-tartalma.

A fentieken túl létezik egy sokkal rosszabb hatása is a metán-zárványok kitermelésének. A metán-klatrátok kialakulását és létezését egy nagyon kényes egyensúlynak köszönhetjük. A metán kitermelését követően, a nyomásváltozás hatására a szomszédos zárványok is felbomlanak, amelynek következtében egy ellenőrizhetetlen láncreakció indulhat el, amelynek eredményeként a tenger mélyén földcsuszamlások, és ennek következtében pusztító cunamik alakulhatnak ki.

A fenti "forgatókönyv" bekövetkezésére létezik bizonyíték is, hiszen Földünk történetében játszódtak már le hasonló események: 8000 évvel ezelőtt a mai Nyugat-Norvágia partjainál a geológusok által feltárt legnagyobb földcsuszamlás figyelhető meg, amelynek neve Storegga. Egy 400 km-es tenger alatti szikla a kontinentális kőzet peremén, az óceán mélyén összeomlott, amelynek során 3500 km2 üledékkel egy akkora területet szórt tele, mint Skócia. A tenger alatti földcsúszás következményei a 2004-es cunamihoz hasonlóak voltak.

A Storegga földcsúszás nem az egyetlen ilyen tipusú baleset; az óceán alja a Storegga-tól Svalbard-ig tele van olyan földcsúszást mutató képződményekkel, amelyet hasonlóan okozhatott a nagy mennyiségű metán hirtelen kiáramlása. Az óceánkutatók nézete szerint a légkör felmelegedése megsokszorozhatja az ilyen tipusú, "spontán" metán-felszabadulást, amelynek földcsuszamlás lesz a következménye.

Elméleti síkon létezik egy másik sokkal biztonságos módja a metán kinyerésének, amely ha megvalósítható elhallgattat minden kritikai megjegyzést. Az elmélet szerint egy másik gázzal kellene helyettesíteni a kinyert metánt; amennyiben a helyettesítő gáz a szén-dioxid, akkor egy jóval erősebb anyag jön létre, mint a metán-klatrát; ezzel egyidőben az üvegház-hatású gázok kibocsátását lehetne csökkenteni vagy szinten tartani.

Geir Ersland (Bergeni Egyetem kutatója) a Hustoni székyhelyű ConocoPhillips energiavállalattal közösen létrehozott kutatási programban, laboratóriumi körülmények között, egy mesterségesen létrehozott metán-klatrátban kikísérletezte a jégben rejlő metán szén-dioxidra történő cseréjét. A metán szén-dioxid cserével a visszamaradó üledék jóval stabilabb, mint a metán kiaknázása előtt volt.
A gyakorlati tesztet, ezekben a napokban tervezik megvalósítani Alaska északi részén lévő klatrát-mezők egyikén, ezzel a módszerrel a klatrát mezők szén-dioxid elnyelő tartályokként funkcionálnak, így a globális felmelegedést leginkább okozó légkörben lévő szén-dioxid jelenléte annak ellenére csökkenthető, hogy a továbbiakban is fosszilis alapú tüzelőanyagot használunk.
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek