Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Sep 20th

A hőstressz megértése I. rész

Email Nyomtat

A tűzoltóknak kötelességük az átlagos testhőmérséklettől (36,5- 37,5 C) eltérő hőmérsékletben dolgozni, amely azonban súlyos hőproblémákkal is járhat. Alapvető fontosságú, hogy a tűzoltók megértsék, hogy a különböző folyamatok miként hatnak a test belső hőmérsékletére és ezzel kapcsolatban milyen intézkedéseket, óvintézkedéseket lehet és kell tenni.


Hőkimerülés

Azok a személyek akik ki vannak téve a szélsőséges környezeti hőmérsékletnek, gyakran szembesülnek más nehézségekkel is. Ezen személyeknek szükségük van nagy mennyiségű vízre és sóra, hogy pótolják azt amit elvesztettek a verejtékezés során. Elegendő víz nélkül az emberi test szenved a kiszáradástól és akár a keringése is összeomolhat. Ezt az összeomlást, okozhatja kiszáradás vagy az úgynevezett hő-kimerülés. A hőkimerülést könnyen meg lehet ismerni és különböztetni a hőgutától mivel a testhőmérséklet emelkedése mérsékelt vagy hiányzik, és erős izzadás tapasztalható. Só, vagy más ásványok, valamint a cukor kimerülése a szervezetből hozzájárulhat a hő-kimerüléshez, illetve más természetű nehézségekhez, köztük a hő görcsökhöz, amelyeken könnyíthet az étrendben lévő hozzáadott só, ásványi anyagok, vagy a cukor. Az ilyen tünetek, nehézségek akár hőgutához is vezethetnek. Hő-kimerülésnél fektessük a beteget, hűvös helyre és itassunk vele vizet amelyhez ha lehet adjunk sót. Akármilyen folyadék segíthet ilyenkor.

Hőguta

Potenciálisan életveszélyes állapot, amelyet okozhat a közvetlen magas hőmérséklet és a magas páratartalom. A kifejezés utal a napszúrásra, ahol a közvetlen napsugárzás a fő forrása a környezeti hőnek. Az alapvető jellemzője a hőgutának a szélsőséges és ellenőrizetlen hőmérséklet emelkedése (41-43 C, vagy még magasabb), ami károsítja a központi idegrendszert.
Jó okunk van feltételezni, hogy a hőgutát annak szövődményes formája okozza, hogy hiányzik a test hűtéséhez szükséges veríték. Az átlagos emberi szervezet által termelt hő 70 kalória óránként, nyugalmi állapotban és ez akár a nyolcszorosára is felszökhet intenzív, nehéz izomtevékenység során. Enyhe éghajlaton ez a hő elveszíthető a hősugárzás és a hőáramlásból kifolyólag, amikor bőrön és tüdőn keresztül párolog/távozik a verejték. Amikor a környezet melegebbé válik, minden módszer a hő megszüntetése hatástalanná válik, kivéve a verejtékezést és a párolgást. Kísérletekkel bizonyították, hogy az elhúzódó munkák végzésekor csökken a verejtékezés. Amikor a verejtékezés mértéke nem elégséges, gyors változások léphetnek fel, beleértve a további veríték csökkenését vagy az izzadás megszűnését amely gyors hőmérséklet emelkedést, ájulást és kómát okoz. Ha azonnali kezelést hűtéssel nem kezdjük meg, az áldozat meghal.
A hőguta korai szakaszában szédülés, hányinger, fejfájás, gyengeség, nyugtalanság és zavartság tapasztalható. Ilyenkor a pulzus szapora, a bőr forró, száraz és kipirult.  Amikor már az összeomlás veszélye is fennáll, a kóma elmélyül a pulzus gyengül, a bőr barnává válik.
Az áldozat életét a test sürgős hűtésével kell megmenteni. Ilyenkor hatásos a jeges vizes fürdő vagy pakolás, és masszázzsal elősegíthetjük, támogathatjuk a keringést. Az első beavatkozások után a további kezelést orvosnak kell végrehajtani. Nem szokatlan a visszamaradó károsodásokból eredő haláleset. A helyreállított/meggyógyított páciens fokozott érzékenységgel reagálhat, rosszul viselheti a hőhatásokat.

A cikk következő részében többek között a szervezet hőszabályozásáról lesz szó.

Milos Ákos

forrás: NIST

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek