Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Saturday
Sep 19th

Dräger RPS3500, avagy mentőcsomag tűzoltóknak

Email Nyomtat

A Dräger cégcsoport 2009. évi egyik újdonsága a Dräger RPS 3500 „mentőcsomag”, amely az első ilyen komplett termék a piacon. Olvasóink a "bővebben" gombra kattintva a mentőcsomag kialakulásának történeti hátteréről, a benne lévő felszerelésekről és felhasználási példákról olvashatnak.

Hogyan alakultak ki ezek a berendezések?
A kilencvenes évek közepén jelentek meg a német tűzoltóságokon az un. „rettungspack” rendszerek. A cél egy olyan hordozható légzőkészülék kialakítása volt, amellyel a tűzoltó által használt levegőtől független rendszerrel lehet ellátni és menteni a sérültet. Elsősorban olyan helyeken használható ez a berendezés, ahol a nagy távolságok miatt kockázatot jelent a mentést végző tűzoltónak a plusz levegőfogyasztás (pl. alagutak, pincerendszerek, magas épületek) vagy a sérült olyan helyre van beszorulva, ahol hosszabb időt vesz igénybe a kiszabadítása. Emellett a bajba került tűzoltók mentésére induló társaik is sikerrel használhatják ezeket a berendezéseket. Ezek az eszközök valójában egy nagyobb méretű táskába helyezett hordkeret és hordheveder nélküli légzőkészülékek voltak, amit elsősorban a régebbi légzőkészülékekből alakítottak át.
A tapasztalatok gyarapodásával több gyártó is kifejlesztett olyan táskákat, amelyek kifejezetten „mentőcsomag” számára készültek, de a benne elhelyezett légzőkészülékek továbbra is hagyományos légzőkészülékek átalakított változatai voltak. Ezeken a táskákon már megjelentek az egyéb kiegészítő eszközök (pl. ékek, tartalék kézi lámpa, mentő hevederek, stb.) számára kialakított zsebek és tároló rekeszek is.

Mit is tartalmaz a Dräger RPS3500?
A rendszer egyik fontos eleme a hordozó táska. A táska kialakítása lehetővé teszi egy 6,8 vagy 9 literes kompozit légzőpalack és a további felszerelések, úgymint légzőálarcok, tüdőautómaták, nyomáscsökkentő, mérőóra és a tömlők összeszerelt elhelyezését. Mindezt, olyan módon, hogy a táskában lévő eszközök bizonyos mértékben védve vannak a külső behatásoktól, a táska anyaga PAX®-Dura. Emellett a táskán található zseb alkalmas további kiegészítő eszközök elhelyezésére. A szállítás és a rögzítés megkönnyítésére vállpántot és hordozó fogantyút alakítottak ki. Valamint olyan nyílásokat, amelyen keresztül hozzáférhetőek a táskában elhelyezett felszerlések.
A rendszer lelke a bevált Dräger PAS rendszer, amelynél a mérőórát a közvetlen nyomáscsökkentőn helyezték el, így kiváltva a magasnyomású tömlőt. A rendszer egy középnyomású tömlőt tartalmaz, amelyre egy vagy (Y elosztóval) két álarc csatlakoztatható. Az RPS3500-hoz bármilyen Dräger gyártmányú tüdőautomata a hozzá való álarc vagy mentőkámzsa használható.
Az RPS3500 úgy lett kialakítva, hogy összeszerelt állapotban, a kárhelyen gyorsan üzembe helyezhető legyen, így a sérült minél hamarabbi levegő ellátása megoldható legyen.

Hol használható eredményesen az RPS3500?
Elsősorban alagutakban, nagyobb pincerendszerekben, középmagas és magas épületekben, ahol az eredményesebb mentéshez szükséges a mentést végző tűzoltók és a mentendő személy levegőellátásának a szétválasztása. Olyan épületomlásoknál vagy veszélyes anyag baleseteknél, amelyeknél több időt vesz igénybe a sérült kiszabadítása.
Ezen túl a Dräger ETR1000 és FRT1000 rendszerekkel kombinálva, akár a beavatkozást végző tűzoltók számára menekülési pont is kialakítható, ahol a szükség levegőellátást egy RPS3500 biztosítja.
Vagyis a készülék felhasználása igen sokrétű és hasznos lehet!


Szemlits Gyula
tű. őrmester
Pécs MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek