Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Thursday
Aug 06th

Alagutak tűzoltása "csődugóval"

Email Nyomtat

Azok a számítások amelyek működnek a kis számokkal azok működnek a nagy számokkal is amennyiben helyes elv mentén használjuk azokat. A Lindstrand Technologies Ltd "kitalálta" hogy amennyiben lehetséges egy nagyméretű csődugóval a levegő mozgását akadályozni egy alagútban, úgy a tűzoltásban is szerepet kaphat egy ilyen speciális elzárószerelvény. Az elv: zárjuk el az égéshez szükséges oxigént a tűzfészektől és oxigén hiányában az égés megszűnik.

alagut csődugó működése

 

Az égő anyag elszigetelésén túl egy nagyméretű csődugó a káros égéstermékek szétterülését is megakadályozza. 10 kg gumi tökéletes elégése során kb. 25000 m3 füst képződik. Ez a nagy mennyiségű füst olyan gázokat is tartalmaz mint a szénmonoxid és a hidrogéncianid, amelyek rendkívül mérgezőek. A nagymennyiségű füst azon túl hogy mérgező a látási viszonyokat is korlátozza így nehezítve a bennrekedtek menekülését és a mentőerők beavatkozását.


Ezt a speciális csődugót alapállapotában (nem felfújt) kb. 100 m-ként kell elhelyezni a védendő alagútban. Tűzjelzés esetén a csődugók kódolt nagyfrekvenciás rádiójelekkel távolról aktiválhatóak. A csődugók rendelkeznek olyan átjáróval, amelyeken keresztül a menekülők képesek a csődugón áthatolni mindkét irányból.


A csődugó speciális üvegszálas anyagból készül, amelyre oldószer mentes szilikongumit alumínmium pigmentekkel visznek fel. Ez azt eredményezi, hogy az anyag kb. 450 C-ig áll ellen a hőnek, magasabb hőmérsékleten az anyag átalakul homokká úgy, hogy közben nem jár semmiféle toxikus gázképződéssel.
A csődugók rövid idő alatt kiépíthetőek az alagút minimális átalakításával, azok nem zavarják az alagút más rendszereit és automatikusan felfújhatóak amikor szükséges.

A csődugót jelenleg Londoni Metróban a Victoria vonalon használják.
A csődugót Olaszországban a Brenner-hágón és Hágában (Hollandia) tesztelték. Mindkét esetben a tűz perceken belül kialudt és nem okozott károsodást az alagút szerkezetében.

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek