Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Sep 20th

Biztonságosabb, sűrűbb acetilén tárolás a szerves hálóban

Email Nyomtat
A képen a HKUST-1 szerves fém háló látható (metal-organic framework = MOF). A közelmúltban a NIST (National Institute of Standards and Technology) tudósai felfedezték, hogy a réz atomok (a képen a zöld részek) között szabad levegő van MOF szerkezetben. Ez teszi lehetővé, hogy a MOF biztonságosan tárolja az acetilént (a képen a magenta színű részek) a mai technológiáknál kialakított tárolásnál százszor nagyob mennyiségben.

Az évszázados kihívás az acetilén szállításánál megoldára talált egy tudományos munkának köszönhetően a NIST-nél. A NIST kutató csapata kitalálta, hogy a felfedezett technológiával biztonságosan és százszor több vegyi anyagot lehet tárolni alacsony nyomáson, mint a korábbi már ismert eljárásokkal.

A kutató csapat vizsgálta az atomi működését a szerves fém hálónak (MOF), lyukacsos szerkezetet láttak, majd a mesterségesen előállított réz és benzol ami beáztatva acetilénbe úgy viselkedett mint egy szivacs. A Center for Neutron Research (NCNR) eszközei segítségével kimutatták, hogy a szabad réz atomok a rácsban a szerves fém hálón (MOF) képes tárolni az acetilént. Megállapítások szerint az NCNR fizikusa Yun Liu által tett felfedezéseknek a jövőben a vegyiparban és a szállításban nagy hasznát fogják venni.
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek