Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Tuesday
Jul 17th

Rövidtávú időjárás előrejelzés a távoli mennydörgések hangjából

Email Nyomtat

Hamarosan egy új időjárás előrejelzést fognak használni Ausztráliában, amely a jelenlegi előrejelző eljárásokat messze felülmúlja. Az eljárás segítséget nyújt a meteorológusoknak abban, hogy a lakosságot előre tudják figyelmeztetni a közelgő viharra.

Az eljárást Thunderstorm Environment Strike Probability Algorithm-nek (THESPA, Természeti Csapás Valőszínűségi Algoritmus) nevezték el, amelynek neve is elárulja, hogy valószínűségszámítást alkalmaznak az előrejelzés során. Az eljárással igen rövidtávú előrejelzéseket lehet készíteni: maximum 1 órát lehet előre "látni". Az eljáráson az Ausztrál időjárás és klímakutató központon belül egy csapat dolgozott.

A THESPA a ciklonok mozgásának előrejelzésére használt módszeren alapul; a ciklonok a viharnál jóval nagyobb időjárási rendszerek, ide tartoznak a hurrikánok és a tájfunok. Az eljárás során meghatározzák a vihar átvonulásának valószínűségét: annak esélyét, hogy egy adott helyen és időszakban lecsap-e a vihar vagy nem. A vihar átvonulás valószínűségének meghatározásában új elem a mennydörgések elemzése.

A jelenlegi időjárás-előrejelző számítógépes rendszerek nagy "ráhagyással" működnek, például egy egész régióra, egy általános vihartevékenységet próbálnak meghatározni. Viszonylag nagy méretű "kockázati területet" határoznak meg, ahol nagy valószínűséggel a vihar átvonul.

Az összes időjárás-előrejelző rendszerről elmondható, hogy nem teljesen megbízható. A meteorológusoknak nincs arról információjuk, hogy az előrejelzés mennyire jó, így kénytelenek egy kockázati zónát is megadni, amelyen belül áthaladhat a vihar. Amelynek az lett a következménye, hogy a veszélyeztetett területhez képest jóval nagyobb régióra adják ki a veszélyjelzést.

A THESPA eljárás a vihar átvonulásának meghatározásakor nem hagyatkozik a becslésre: egyedi viharokat figyel meg és azok átvonulásának útját határozza meg.

A rendszert használatba vétel előtt ki kellett "képezni", amelyhez a Sydney közeli viharok mennydörgéseinek felvételeit használták fel. 2394 vihar hangképéből hozták létre a rendszer adatbázisát.

A tesztek során a rendszer jól teljesített: 0,39-es Brier előrejelzési értéket ért el. A Brier előrejelzési szám 0 értékű, amikor nincs egyezés ás 1-es értékű, ha tökéletes az előrejelzés. Clive Wilson a Brit Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint a rendszer eredményei bíztatóak: "Úgy tűnik, hogy fejlesztők a jelenlegi módszernél sokkal jobb eredményeket értek el és nyilvánvalóan sokkal jobban használható az új eljárás; de még szükség van egy sokkal átfogóbb ellenőrzésre."

A cikk alapját a New Scientist honlapján megjelent írás adta.

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Tűzoltóságok, tűzcsapok, tüzes témák
 • Tűzoltó style / Gangnam style
  Ezek az amerikai tűzoltók a jó és nemes ügy érdekében sok mindenre hajlandóak. Ez esetben a koreaiak legújabb világhíres zenéjére adnak elő egy kis műsort....
 • Kis pozsonyi kitekintés
  Az alábbi képeket és a kísérő szöveget Beier Balázstól kaptuk. A leírás teljes egészében Balázs keze munkája: “Pozsony egyes állomása nem messze a buszpályaudvartól helyezkedik el....
 • Önkéntes Tűzoltóság Altenmarktban
  Hosszabb idő után jelentkezem ismét új bejegyzéssel. Ezúttal az ausztriai Altenmarkt tűzoltóinak szertárát fényképeztem körbe. Ja, hogy hol is van ez? Ez a szertár a...
 • Tűzoltóhajó Passauban
  Az alábbi képek a passaui önkéntes tűzoltók tűzoltóhajóját mutatják. Természetesen a mi Szent Flórián tűzoltóhajónkkal össze sem lehet hasonlítani, de Passau ugye mégiscsak kisebb város...
 • Szent Flórián napja, május 4.
  Kedves Tűzoltó Kollégák! Ismét elérkezett a május, vele a hónap elején Szent Flórián Napja. Emlékezzünk a hősre és az azóta született hőseinkre, s ünnepeljük együtt a...

Keresés a toronyból

 • Keresés
 • Ajánlott linkek