Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Tuesday
Feb 25th

Épület evakuálása lépcsőház igénybevételével

Email Nyomtat

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (National Institute of Standard and Technology, röviden: NIST) új tanulmányt adott ki januárban, mely a többemeletes épületek kiürítési technikáival foglalkozik, s ezen belül a lépcsőházon át történő kiürítési formával.
A tanulmány összefoglalja a korábbi kutatások eredményeit, összegző képet nyújt a szervezett kiürítési tűzvédelmi gyakorlatokról és külön foglalkozik több épület különböző szempontban történő összehasonlításával (ilyen például az emeletek száma, a lépcső szélessége, a lépcsőfok magassága, a lépcsőfok felülete, kijáratok szélessége és a kiürített személyek száma). Ilyen szempontok szerint hasonlítottak össze 3 épületet is, melyek közül az egyik 6-, a másik 11- és a harmadik 18-emeletes volt.

Ehhez kifejlesztettek egy újfajta vizsgálati módot, a videóanalízist. Ahhoz, hogy a méréseket pontosan analizálják, videokamerákat helyeztek el a lépcsőházakban, s a tűzvédelmi kiürítési gyakorlatok után elemezték. A videó analízis során megfigyelték az időt, mely alatt a személyek elhagyják a lépcsőházat (vagy mely alatt a tűzoltók az épületbe behatolnak), azokat az időközöket, hogy mikor tűnnek fel a kimenekítendő emberek a különböző szinteken elhelyezett kamerákon az evakuálás során, a lépcsőházban elhelyezett kamerák előtt elhaladó emberek számát, valamint az emberek számát a különböző szinteken.
Ez a dokumentum összefoglalja a tipikus mérnöki változók közben megszokott lépcsőházi mozgásokat az épület kiürítése alatt, felülvizsgálja a szakirodalmi értékeket a mozgási sebességre, és közzéteszi a benyújtott adatokat a három épület kiürítését az újfajta rendszerrel.
A tanulmányból különböző következtetéseket lehet levonni, melyeket még nem ismertek. Ilyen például, hogy a tűzoltók ilyen esetben történő behatolása során a lépcsőházban érzékelhető ellenáram a hatemeletes épületben kicsi, de érzékelhető (ez a magasabb épületeknél már tanulmányozva volt).
 

A tanulmány eredeti szövege elérhető a:                             http://www.fire.nist.gov/CDPUBS/bldg_occupant/Docs/NIST_TN_1624.pdf    link alatt.

 

 

Írta: Várnagy Dalma

 

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek