Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Saturday
Sep 19th

A jövő egyik fontos oltóanyaga?

Email Nyomtat

Pyrogen a világon egyedülálló aeroszolos tűzoltó termék amely ISO 9000-2000-es minősítéssel rendelkezik. A Pyrogen-t a szilárd fázisú rakéta hajtóanyagból fejlesztették ki. A jelenleg használatos gázzal oltó rendszerekhez képest 75%-al kevesebb helyet foglal és 85%-al kisebb a tömege. A Pyrogen egy semleges, nem mérgező szilárd anyag amely termikusan vagy elektromosan aktiválható. Az aktiválás hatására aeroszolt fejleszt, amely képes kioltani a tüzet, megakadályozni az újragyulladást és a robbanást.


A Pyrogen háromszor hatékonyabb mint a Halonok, környezetbarát, nincs nyomás alatt tartott rendszer, kompakt. Alkalmas A, B, C, E, F típusú tüzek oltására. (E: elektromos tüzek, F: zsírok olajok tüze).
Működése:
A Pyrogen pirotechnikailag előálított oltó aeroszol. A fő alkotórésze a rakéták hajtóanyagából lett kifejlesztve az Orosz űrprogram keretében. Pirotechnikai úton begyújtják az aeroszolt generáló anyagot majd egy speciális anyaggal kémiai úton visszahűtik a keletkezett aeroszolt és azt irányítottan lehet a lángtérbe juttatni ahol kb. 60 percig is megmaradhat.Az aeroszol tartalmaz többek közt: kálium karbonátot, széndioxidot, nitrogént és vízpárát. Az oltóanyag kb 1670 J hőenergiát képes megkötni kilógrammonként.  Az aeroszol apró szemcsemérete miatt előnyként jelentkezik a térben kialakuló nagy oltó felület. A fő oltóhatás az inhibícion alapul azaz az égési lánc vivőit (O, H, OH) a Kálium segítségével megköti és így az égést megszünteti.

 

 

Az alábbi videó egy jövőbeni lehetséges felhasználási lehetőséget mutat be:

 Az alábbi linken megtekinthető az a film, amely a Pyrogent hatását mutatja be.


http://www.engines1.com/images/movie/usmi_test%205.wmv

 

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek