Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Aug 19th

Hibrid jármű műszaki mentésének alapjai 10 lépésben

Email Nyomtat
1)    A gyújtáskulcs segítségével kapcsoljuk ki a járművet és vegyk ki azt (amennyiben van). Ez kikapcsolja mindkét motort, evvel megelőzve, hogy elektromos áram folyjon a motortól vagy az akkumulátortól, és kikapcsolja a légzsák és az övfeszítő tápellátását.
2)    Miután lekapcsoltuk a gyújtást vegyük ki a kulcsot (amennyiben van) és a járműtől távolabb helyezzük el. Célszerűen a mentés vezetője határozza meg a kulcs helyét. Ilyenkor a magasfeszültségű rész elszigetelésre került. A beavatkozók biztonságosan végezhetik munkájukat.
3)    A következő lépésben a 12 V-os részt kapcsoljuk ki hasonlóan mint más jármű esetén.
4)    Keressük meg a 12 V-os akkumulátort. Ez nem biztos hogy a motortérben helyezkedik el. A Toyota Prius esetén a csomagtartó jobb szélén helyezkedi el. Kapcsoljuk szét vagy 5 cm-es duplavágással vágjuk el először a negatív majd a pozitív kábelt. Ez kikapcsolja a nagyfeszültségű rész vezérlését, és megakadályozza, hogy áram folyhasson a narancssárga kábelekben.
5)    Az indítókulcs eltávolításával és a 12 V-os rendszer kikapcsolásával a beavatkozók biztonságosan dolgozhatnak. A nagyfeszültségű még mindig jelen van, de elszigetelve kizárólag az akkumulátorban, ami általában a csomagtartóban vagy a hátsó üléssor alatt helyezkedik el.
6)    Alternatív megoldás a jármű kikapcsolására a HEV biztosíték eltávolítása, amely általában a motortérben lévő biztosítéktáblán található. Amennyiben kétely merül fel, minden biztosítékot vegyünk ki.
7)    Jármű stabilizálása. Támasszuk alá a járművet 4 ponton az első és hátsó oszlopoknál. Ne alkalmazzuk az alátámasztást nagyfeszültségű részeknél.
8)    Ennél a pontnál már a hagyományos mentési technikák használhatóak, mint az ajtó zsanérok vágása, kormányoszlop elhúzása stb. Mindig vigyázzunk, hogy ne vágjunk át narancssárga vagy kék kábeleket.
9)    Amennyiben a hibrid jármű felborult és a tetején fekszik úgy hogy nem férünk a 12 V-os részhez kezeljük úgy az esetet mintha egy hagyományos jármű borult volna fel.
10)    A jármű tetejének eltávolítása egyszerűen megoldható a Prius esetén. Nyissuk fel a hátsó csomagtérajtót és onnan vágjuk el a C oszlopot. A hátsó csomagtérajtót valamilyen feszítő eszközzel nyissuk fel, mert a 12 V lenne szükséges a nyitáshoz.
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Tűzoltóságok, tűzcsapok, tüzes témák
 • Tűzoltó style / Gangnam style
  Ezek az amerikai tűzoltók a jó és nemes ügy érdekében sok mindenre hajlandóak. Ez esetben a koreaiak legújabb világhíres zenéjére adnak elő egy kis műsort....
 • Kis pozsonyi kitekintés
  Az alábbi képeket és a kísérő szöveget Beier Balázstól kaptuk. A leírás teljes egészében Balázs keze munkája: “Pozsony egyes állomása nem messze a buszpályaudvartól helyezkedik el....
 • Önkéntes Tűzoltóság Altenmarktban
  Hosszabb idő után jelentkezem ismét új bejegyzéssel. Ezúttal az ausztriai Altenmarkt tűzoltóinak szertárát fényképeztem körbe. Ja, hogy hol is van ez? Ez a szertár a...
 • Tűzoltóhajó Passauban
  Az alábbi képek a passaui önkéntes tűzoltók tűzoltóhajóját mutatják. Természetesen a mi Szent Flórián tűzoltóhajónkkal össze sem lehet hasonlítani, de Passau ugye mégiscsak kisebb város...
 • Szent Flórián napja, május 4.
  Kedves Tűzoltó Kollégák! Ismét elérkezett a május, vele a hónap elején Szent Flórián Napja. Emlékezzünk a hősre és az azóta született hőseinkre, s ünnepeljük együtt a...

Keresés a toronyból

 • Keresés
 • Ajánlott linkek