Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Tuesday
Jul 23rd

Biztonsági alapelvek és megfontolások

Email Nyomtat
Veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során kiemelten fontos jelentőségű a szakszerű és biztonságos munkavégzés, ezért a következőkben a veszélyes anyag környezetében történő munkavégzés biztonsági alapelveit, biztonsági megfontolásokat, tekintjük át röviden.
A biztonság alapelvei:

Tudatosan kezeljünk minden balesetet.
Igyekezzünk az egész problémát kompletten látni, kezelni. A helyszínt mindig teljes egészében kezeljük azaz "360 fokban nézzünk körül" és figyeljük meg a környezetet. Azonosítsunk minden lehetséges veszélyforrást abban az irányban, amerre a későbbi beavatkozók tartózkodhatnak. Nagy segítség lehet ha mindezt lerajzoljuk és az információkat megosszuk a helyszínen dolgozó más erőkkel is.

Mindig a biztonságos megoldásokat keressük
A beavatkozásokat a lehető legbiztonságosabb módon végezzük el. Ismernünk kell saját határainkat. Amennyiben úgy érezzük nem vagyunk képesek a feladat megoldására, keressünk más megoldást vagy olyan személyt, aki nagyobb jártassággal bír vagy rendelkezik a megfelelő felszereléssel az adott feladattal kapcsolatban.

Mérjük fel lehetőségeinket a biztonság függvényében
Azonosítsuk be azokat a veszélyeket amelyek kontrollálhatóak és a kezelési módjukat. (hűtés, lecsapatás, …) és azonosítsuk be a kezelhetetlen veszélyforrásokat is. Minden veszélyforrást tudatosítsunk a beavatkozó állománnyal. Igyekezzünk megtalálni a válaszokat a mi történne ha típusú kérdésekre az adott szituációban. És az alkalmas megoldást válasszuk.

Biztonsági megfontolások

Kerüljük a nem biztonságos körülményeket
Amennyiben lehetséges azonosítani és megszüntetni a nem biztonságos körülményeket pl. levegőben lévő veszélyes koncentráció csökkenthető egy hatásos szellőztetéssel. Soha ne menj keresztül látható por vagy párafelhőn, mert ezek potenciálisan erősen mérgezőek és/vagy gyúlékonyak, illetve a látási viszonyok korlátozottak. A lehető legbiztonságosabb felállítási helyet úgy válasszuk meg, hogy az a megfelelő távolságban széliránnyal ellentétesen és a helyszínnél magasabban helyezkedjen el.

Amikor belépünk a veszélyes zónába tisztítsuk meg az útvonalunkat azoktól az akadályoktól, amelyek a gyors menekülést gátolnák. Minden tárgy elmozdításánál körültekintően járjunk el.

Kerüljük a nem biztonságos tevékenységet
Ne kapkodjunk, ne siessünk, kövessük az előre körvonalazott (bevetés előtt meghatározott) szabályokat. Biztosítsuk a megfelelő világítást mind stabil mind hordozható eszközök felhasználásával amennyiben nem megfelelőek a fényviszonyok.
Minden személyről aki a veszélyes zónába lép légzőkészülékkel, vezessünk nyilvántartást.
A veszélyes zónában csak robbanásbiztos elektromos eszközökkel dolgozzunk. Minden más felhasznált eszközt vizsgáljunk meg, hogy bevonható-e a mentésbe (targoncák, szivattyúk) amennyiben az mindenképpen szükséges mert a technológia része stb. A szikramentes eszközök használatát fontoljuk meg.

Minden lehetséges energiaforrást szigeteljünk el, kapcsoljunk le ami gyújtóforrásként szóba jöhet. A felhasznált eszközöket rögzítsük megfelelően.
Mindig használjuk az EX OX TOX mérő berendezést.
Mindig viseljünk megfelelő védőöltözetet és legyünk pontosan tisztában annak védelmi képességével.
Vigyázzunk a statikus feltöltődéssel. Minden esetben amikor statikus feltöltődés felléphet, használjunk földelést.
Azonosítsunk minden veszélyes anyagot a rendelkezésre álló információk alapján. (SIX, Vakond, …)
Minden veszélyes övezetből kikerülő tárgy esetén fontoljuk meg a mentesítést.

 


 

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek