Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Sep 20th

Bioterrorizmus a biztonságpolitika és a katasztrófavédelem szemszögéből

Email Nyomtat
Napjainkban rengeteget hallunk, és olvashatunk a terrorizmusról. Szinte nincs is olyan ember, akit ha megkérdeznénk, ne tudna néhány dolgot megemlíteni a témával kapcsolatban. Mégis a probléma, amivel szembe kell néznünk igen összetett. Más-más megközelítésből foglalkozik vele a rendőrség, a honvédség, a titkosszolgálatok, a katasztrófavédelem, stb. Önmagában is mindegyik szervezet megteszi a megfelelő lépéseket a védelem kiépítéséért, de igazán hatékony akkor lenne a folyamat, ha az egymás közötti kommunikáció, illetve az elméleti és gyakorlati munka még mélyebbé válna. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert a 2001. szeptember 11-i merényletek is nagyban köszönhetőek voltak a szervezetek közti nem megfelelő kommunikációnak. A biztonságpolitika széles spektrumban vizsgálja a kérdést. Nagy hangsúlyt fektet az elméletre, tanulmányozva a kiváltó okokat, következményeket, stratégiát dolgoz ki a jövőre vonatkozóan, és célja, hogy megakadályozza a terrorista támadásokat. De nemcsak erről van szó! A megelőzés és a védelem gyakorlati megvalósításában is nagy szerepet játszik a biztonságpolitika, ugyanakkor fel kell készülni azokra az esetekre is, mikor már kialakult a veszélyhelyzet, és az elhárításra, a katasztrófahelyzet kezelésére kell koncentrálni.
A világra az egyik legnagyobb fenyegetést a bioterrorizmus jelenti, amivel a biztonságpolitika tudománya már régóta foglalkozik. Gondolok itt elsősorban a biológiai fegyverek használatára, ami nem új keletű dolog, hiszen már az első világháborúban is alkalmazták őket. Megoldásként a fegyverzetcsökkentést és leszerelést tűzték ki célul, illetve betiltották a biológiai- és toxinfegyverek használatát. Ha az államok be is tartják ezeket az előírásokat, a terrorista csoportok biztosan nem. Ma az internet világában viszonylag könnyen lehet hozzájutni különböző baktériumokhoz, vírusokhoz, különböző toxikus és vegyi anyagokhoz.

Egy kevéssé ismert példával szeretnék rámutatni arra, hogy mennyire valós veszélyről van szó. A 2006-os Torinói Téli Olimpiai Játékok alkalmával feltételezték, hogy valamilyen merénylet van készülőben. Az al-Kaida elhatározta, hogy megbünteti az olasz államot, amiért folytatja az iraki missziót, és nem vonja ki csapatait az ország területéről. Torinó városát tartották a legvalószínűbb célpontnak, mely lehetőséget kínált a márciusi választások befolyásolására is. Egyes feltételezések szerint biológiai, vegyi, illetve nukleáris fegyvereket kívánt bevetni az al-Kaida, a hatalmas tömegeket vonzó játékokon, azonban erre bizonyítékot nem találtak a hatóságok.
A tanulmányok szerint nagy volt a kockázata, hogy nagy területen vessék be ezeket a fegyvereket (többek között például ciánt). Egy ilyen jellegű támadás pillanatok alatt megszakította volna az olimpiát, és esetleg a végét is jelentette volna. Így az olasz kormánynak döntenie kellett, hogy folytatja-e a játékokat a fenyegetettség ellenére vagy sem. Természetesen a kormány hatékony intézkedéseket tett, hogy a terrorista támadások elkerüljék az olimpiát és magát az országot is. Részletes átvilágításba kezdtek az országban élő muszlimokra vonatkozóan, illetve figyelték, és átvizsgálták azokat, akik átlépték a határt (elsősorban a Pakisztánba, Irakba és Afganisztánba utazókat). Figyelték az iszlám radikálisok telefonjait, kommunikációjukat országon belül és országon kívül is és persze az iparilag előállított vegyi, illetve radioaktív anyagok kereskedelmi útvonalait.

Olaszország jó példa lehet arra, hogy hogyan is kell fellépni egy ilyen esetben, és milyen intézkedéseket kell tenni. Mindenképpen arra, kell törekedni, hogy megvédjük a lakosságot a veszélyektől, de nagy hangsúlyt kell fektetni arra az esetre is, ha a támadás már megtörtént. Ebben az esetben kiemelkedő szerepet kap a katasztrófavédelem a következmény-felszámolása, a kritikus infrastruktúrák problémájának kezelése során. Továbbá oda kell figyelnie az ivóvíz készletekre, a víz tisztaságára, szennyeződött-e a levegő, illetve a környezet a támadás során valamilyen veszélyes anyaggal, ha igen mivel, és hogyan kell védekezni ellene. A katasztrófavédelem feladatai terrortámadás esetén: a veszélyeztetett lakosság riasztása, kitelepítésük és elhelyezésük biztonságos helyen, kimenekítés során a védőeszközök biztosítása, használata, biztonsági rendszabályok bevezetése, közreműködés a mentésben, a károk felszámolásában és az elsősegélynyújtásban.
Hazánkban többször fordult már elő anthrax-fenyegetés amerikai példára, de a vizsgálatok egyik esetben sem mutattak ki anthrax-spórát.
Magyarországon a bioterrorizmus nem jelent egyelőre veszélyt, de fel kell készülni minden eshetőségre, résen kell lenni, hiszen egyetlen állam sem hiheti azt, hogy teljes biztonságban van, és nem fordulhat elő a területén, vagy területén kívüli, állampolgárai ellen elkövetett terrorcselekmény.

Wilk Ágnes
ZMNE hallgató
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek