Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Wednesday
Aug 21st

Ne akard megállítani a hurrikánt , inkább irányítsd!

Email Nyomtat
A hurrikánok megfékezésére törekvő szakemberek ezidáig abban reménykedtek, hogy megállíthatják a jövőben előforduló Katrina hurrikánokat, mielőtt azok elérik a szárazföldet. A mostani cél, már nem a hurrikánok megszüntetése, hanem eltérítése. Az eltérítést követően már könnyebb feladatnak tűnik megszelidíteni a hurrikánokat, mint a keletkezési helyén elfolytani azokat. A NewScientist közlése szerint ez a legújabb tanácsa az időjárás módosításával foglalkozó szakembereknek. Az időjárás módosításának története igen színes; az 1960-as és a korai 70-es években a tudósok a Stormfury projekt keretében megpróbálták lerombolni a hurrikánok belső szerkezetét azáltal, hogy ezüst-jodid kristályokat lőttek a belsejébe. Voltak még szép számban olyan ötletek is, amelyeknek a módszerei vitathatóak; ilyen volt például az óceánok felszínének lehűtése, amelynek következtében csökkenteni lehet a hurrikánok kialakulását megelőző vízpárolgást és ezáltal a felhőképződést.

Mostanában az amerikai védelmi minisztérium több a már említett Stromfury projektben részt vállaló gyakorlot szakembert keresett meg, hogy együttesen határozzák meg a hurrikánok megszelidítésének lehetőségeit. A szakértői bizottság április utolsó hetében hozta nyilvánosságra megállapításait a kolorádói Westminsterben működő Amerikai Meteorolóiai Társaság által rendezett találkozón.

A bizottság megállapításai szerint, a viharok megfékezéseét megelőzően alapos viszgálat szükséges. A hurrikánoknak Földünk energiaháztartásában fontos és hasznos szerepe van; például a trópusi viharok által a szárazföldre szállított csapadéknak jelentős szerepe van a vízutánpótlásban. A bizottság 2,6 millió dollárt kért a védelmi hivataltól, a viharok, illetve hurrikánok megszelidítésének vizsgálatára, megvalósítására. A legújabb közlések szerint a védelmi minisztérium elfogadta a bizottság jelentését, amelynek eredményeképpen újabb tudományos időszak kezdődik az időjárás módosításának kutatásában.

A közel jövőben történelmi visszapillantásra hívom olvasóinkat, hiszen a 80-as évek végéig hazánkban is működött a jégeső elhárítás, amelynek engedélyezési eljárásába - jogelődünk - a megyei tűzoltóparancsnokság is részt vállalt.
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek