Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Saturday
Sep 19th

Térinformatika a gyakorlatban

Email Nyomtat

Néhány év leforgása alatt széles körben elterjedtek az ún. PDA eszközök, melyeket többségünk elsősorban navigációra és dokumentumainak kezelésére használ. A katasztrófavédelemben dolgozó kollégáink többsége találkozott már olyan helyzettel, hogy az általa használt adatbázisokra a "terepen" is szüksége lett volna; azonban azokat nyomtatott formában, vagy laptopon magával hordoznia igen nehézkes lenne. Megoldást jelenthetnek a PDA eszközök; ha ezen eszközöket megfelelő térinformatikai alkalmazással és adatokkal töltjük fel, munkánk még hatékonyabbá válhat.

Jelen írásomban a PDA-on futtatható térinformatikai alkalmazások közül az ESRI-nek az ArcPad szoftvere által nyújtott lehetőségeket mutatom be, melyeknek segítségével a katasztrófavédelmi szakemberek hatékonyabban dolgozhatnak mindannyiunk biztonságának, védelmének érdekében.

Az ArcPad PDA-ra való telepítése nem igényel különösebb informatikai végzettséget; azonban javaslom, hogy a telepítés során a kézi számítógépünk külső memóriáját válasszuk a program helyének, illetve az itt létrehozott "térképek" könyvtárba másoljuk térképi adatainkat. Az ArcPad alá betölteni kívánt térképi rétegek viszonylag nagy helyet is elfoglalhatnak; ezért ha még nem rendelkezünk külső memóriakártyával, akkor minimum 512Mbyte-os kártya beszerzése javasolt.
Igazgatóságunk - és ebben egyetlen katasztrófavédelmi szerv sem kivétel - kiterjedt térképi adatbázissal rendelkezik, melyek között lakossági információk, gazdálkodó szervezetek adatai és a védekezésbe bevonható erők, eszközök szerepelnek. Ezen adatbázist napjainkig kizárólag személyi számítógépeken használtunk, az egyes veszélyhelyzetek kezelése során a döntéselőkészítésben szükség lehet, hogy a helyszínen tájékozódást követően további információkra is.
Az elhúzódó és előre jelezhető veszélyhelyzetek esetén (ilyen például az árvíz) nagy haszonnal használhatjuk a kézi számítógépeket (PDA), amelyeknek többsége helymeghatározóval (GPS) és mobil (GSM) telefonokkal vannak felszerelve. Az árvízi példánál maradva munkatársaink napokat töltenek a védett gátakon, a felkészülés alatt oly pontosan nyilvántartott adatbázisaik hiányában. Az igénybe vehető homokzsákok, teherszállítók, munkagépek és a védekezést végző személyek adatai nehézkesen kezelhető papír alapú terveken állnak a rendelkezésre. GPS-el és térinformatikai alkalmazással felszerelt kollégáink a helyszínen az aktuális helyzetüknek megfelelően kereshetik ki a hozzájuk legközelebb lévő erőforrásokat (munkagépeket, stb.).

Az ArcPad óriási előnye, hogy térképi rétegeinknek a kézi számítógépen történő megjelenítéséhez semmilyen konvertálást nem kell végezni; a felkészülés időszakában létrehozott rétegek a veszélyhelyzet helyszínén is használhatóak. Az árvízi példánál maradva rengeteg olyan új információval (veszélyeztetett, elöntött házak, kritikus védvonalszakaszok) találkoznak kollégáink, melynek rögzítésében is használhatják a GPS vevővel felszerelt kézi számítógépet. Az ArcPad a PDA-ba szerelt belső és a hozzá bluetooth-on kapcsolódó GPS adatait is képes fogadni és megjeleníteni. Az általunk bejárt terület érdekes pontjait, illetve nyomvonalát is elmenthetjük, majd a számunkra érdekes információk hozzáfűzését követően új térképi réteget készíthetünk belőlük.

Összefoglalva az ArcPad, illetve a PDA együttes használata nem csak a veszélyhelyzetek kezelésében, hanem a felkészülés időszakában is kiválóan alkalmazható.

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek