Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Saturday
Sep 19th

Vegetációtüzek műholdas megfigyelése II. rész

Email Nyomtat
Az elöző cikkemben röviden összefoglaltam a műholdas megfigyelőrendszer működését, jelen folytatásban a megfigyelések után létrejövő óriási adathalmaz felhasználására mutatok példát. Az alábbiakban látni fogjuk, hogy széles körben hozzáférhetővé tették a megfigyelések adatait. A vegetációtüzek térképi megjelenítésében úttöröszerepet vállalt a FIRMS honlapot működtető NASA és Maryland Egyetem. A FIRMS az előző cikkben már említett MODIS Rapid Response System-től kapja a közel valós idejű megfigyelési adatokat, melyeket az ESRI által kiadott ún. ArcIMS felületen jeleníti meg. Érdekessége a rendszernek, hogy a térképi adatokat felhasználók (legyenek szakemberek, vagy érdeklődő "laikusok") ingyenesen használhatják, illetve ha szükséges, akkor email-ban figyelmeztetést is kaphatnak a működési területükön, vagy tágabb értelemben vett lakókörnyezetükben fellobbanó tűzgócokról.
Az elektronikus értesítő mellett - mint már említettem - lehetőség van a tüzek interaktív ún. Web-térképeken való megjelenítésére is (Web Fire Mapper). A bevezető beállítások után (Európát és az elmúlt 7 nap tűzeseteit kiválasztva) az alábbi térkép jelenik meg. A térképre kirajzolt adatokat a kezdeti beállítást követően is módosíthatjuk - lehetőségünk van további vektoros rétegek (országhatárok, megyehatárok, természetvédelmi területek), raszteres folyó és domborzati réteg bekapcsolására. Az ArcIMS publikációt böngészve tetőszeleg nagyításokat végezhetünk, de lehetőségünk van a térkép egyetlen rétegére nagyítani és nem utolsó sorban a tüzgócokról helyzetükön túl további információhoz juthatunk - a megfigyelés megbízhatóságáról tájékoztat a "Confidence", amelynek értéke, ha 80% felett van a távérzékelés során meghatározott tűz biztosan bekövetkezett. Ha a megbízhatósági érték 30 és 80% között van, akkor valószínűsíthetően a helyszínen tűz volt.
A vegetációtüzek térképi rétege ESRI shape, text, NASA WorldWind és GoogleEarth kml fájlformátumban is letölthető; ezáltal is az adatok további elemzését biztosítják.
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek