Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Sep 20th

Vegetációtüzek műholdas megfigyelése I. rész

Email Nyomtat

A globális felmelegedés eredménye, hogy egyre több olyan tűzesettel találkozhatunk, melyek a környezetünket veszélyeztetik - a szárazabb, esőmentes időszakok egyre hosszabbá válnak, melynek következtében egyre több ún. vegetációtűz pusztít hazánkban is. A hétköznapi szóhasználatban ezeket erdőtüzeknek nevezzük; szerencsére a legtöbb esetben azonban nem erdeink égnek, hanem közvetlen környezetünkben (az utak mentén, elhagyott, nem művelt területeken) lobbannak fel a lángok.

A tüzek elleni védekezés egyik fontos eleme a felkészülés, amely hazánk tűzoltóságainak, katasztrófavédelmi igazgatóságainak felkészülése mellett az adatok gyűjtése, statisztikák készítése is fontos feladat. Földünket érintő kihívásról lévén szó, globális megoldásokat kell keresni. A megoldás keresésének egyik fontos eleme az erdőtüzek helyi és időbeli előfordulásának gyűjtése, rendszerezése.

A globális felmelegedés tudományos megfigyelésének egyik mérföldköve volt, amikor 1999. decemberében elindult az EOS-rendszer (Earth Observing System), amelyet leginkább Föld Megfigyelő/Elemző Rendszernek lehet fordítani. A projekt keretében a NASA elsőként a Terra műholdat állította pályára, amely után következett az Aqua. Mindkét műhold fedélzetén számos berendezés kapott helyet, többek között a MODIS (Moderate-Resolution Imaging Spectroradiometer) egység is.
A MODIS egység a spektrum 36 sávjában készít felvételeket Földünk felszínéről, amely adatok alapján megérthetjük a felszíni, a tengeri és az alsó légkköri globális folyamatokat. A végső célja a rendszernek egy interaktív Föld-modell kialakítása, amely alapján pontos előrejelzések készíthetők. Az előrejelzések segítségével meg lehet hozni azokat a döntéseket, melyek alapján megvédhetjük környezetünket.

A MODIS által a Föld felszínéről naponta készített felvételek többféle kutatás elindítását tették lehetővé. A felvételekhez többek között az Amerikai Erdészeti Szolgálat és a Nemzetközi Tűzvizsgáló Szövetség is hozzáfér, akik a naponta előforduló vegetációtüzeket keresik, illetve azonosítják be. Az aktív tűzgócok beazonosítása automatikusan - elemző alkalmazásokkal - történik. A MODIS MOD14 tűz és hőmérsékleti anomáliákat kereső eszköze a vizsgálatok során a felvételek minden egyes képkockáját átvizsgálja és összehasonlítja a következő képkocka adataival.

A MODIS Rapid Response System (Gyors Reagálású Rendszer) közel valós időben, automatikusan teszi közzé a műholdfelvételeket, melyeken az adott terület aktív tűzgócai, árvizei, viharai piros négyszöggel vannak jelölve. Az így közzétett képek és a hozzájuk tartozó elemzések több webes térképi alkalmazás kialakítását tették lehetővé, melyek közül - a cikksorozat következő részében - az aktív tűzgócokat bemutatóval fogok foglalkozni.

 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek