Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Sunday
Sep 20th

Mobiltelefon vagy GPS? II. rész

Email Nyomtat

A múlt heti ígéretem szerint tovább folytatom a Mobile GoogleMaps alkalmazás bemutatását. Jelen írásomban a program mobiltelefonra való telepítéséhez és az offline üzemmód használatához kívánok segítséget nyújtani azon olvasóinknak, akik szeretnék, ha mobiltelefonjuk GPS funkcióval is rendelkezzen.

Azon olvasóink, akik most kapcsolódnak be a felvetett téma olvasásába mindenképpen javasolom, hogy olvassák el a bevezető cikket (klikk).

A telepítést megelőzően azt kell eldönteni a felhasználónak, hogy WAP-on keresztül közvetlenül a telefonjára kívánja letölteni a telepítőfájlokat, vagy először a számítógépére. Mindkét esetben a a wap.mgmaps.com oldalt ajánlom és ott válasszuk a "Generic (full) release v1.39.13"-t (a fenti fájlok az alábbi linkre kattintva is letölthetőek - klikk). Amennyiben először a számítógépünkre töltjük le a telepítőfájlokat (*.jar, *.jad) gondoskoni kell arról, hogy valamilyen úton ezeket a telefonunkra másoljuk. A másolást elvégezhetjük Bluetooth, vagy a telefonhoz kapott adatkábel segítségével. A Bluetooth-al történő másolásra példa az alábbi videón látható.

A továbbiakban ki kell böngésznünk a telefonunkkal a felmásolt fájlokat és feltelepíteni a kívánt programot. Fontos megjegyezni, hogy a mgmaps-1_35.jar fájlt kell elindítani.

A telepítést követően az MGMaps-et a telefon saját alkalmazások könyvtárában találhatjuk meg. Az indítást megelőzően lehetőségünk van az alkalmazás futtatásának finomhangolására is. Az engedélyek menüpont alatt többek között beállíthatjuk az MGMaps internethasználatát, a felhasználó adatainak olvasását, illetve a felhasználó adatainak írását. Javaslom, hogy a program felesleges kérdéseinek elkerülése érdekében a felhasználó adatok olvasásakor a "soha nem kérdez" funkciót állítsuk be.

/>Mindezen előkészületek után az alkalmazás elindításakor a program megkérdezi, hogy engedélyezzük-e a Bluetooth kapcsolatot. Természetesen ezt engedélyeznünk kell ahhoz, hogy a telefon kommunikáljon a GPS antennánkal. Az engedélyezést követően a program elindul és hamarosan a képernyőre helyezi az aktuális helyzetünket.

A fent látható videó az MGMaps programunkat működés közben (élő internetkapcsolat mellett - online üzemmódban) mutatja. A továbbiakban az offline üzemmódhoz használható térképek készítésének módjáról lesz szó. Az Offline térképek legyártására kétféle módszer is adódik; jelen cikkemben kizárólag az egyik lehetőséggel foglalkozom.
A Shustrik's.map Creation Tool segítségével lehetőségünk van azon terület kijelölésére, illetve *.map kiterjesztésű fájl letöltésére, amelynek segítségével - a kívánt nagyításban - könnyedén letölthetjük a telefonunkon használt térképet.
A terület kijelölését követően (melyet a piros négyszög mutat) megadhatjuk a nagyítás mértékét (jelen esetben: 16), illetve a letölteni kívánt térkép típusát (itt Yahoo Road Maps). Végezetül a Generate gombra kattintva a böngészőnk egy *.map kiterjesztésű fájlt fog lementeni az általunk kijelölt helyre.

A mentést követően a gMapMaker 0.7 beta 4 program segítségével lehetőségünk van az offline térkép letöltésére. A gMapMaker elindítását követően megjelenő ablakban lehetőségünk van beállítani a mentés helyét, illetve az "Operation mode" legördülő menünél az "MGMaps mode, usea .map file" lehetőséget kell kiválasztanunk. A beállításokat követően a "Go..." gomb hatására letöltődik a kívánt térkép, amelyet a telefonunkra kell tölteni.

Az alsó képen látható összes könyvtárra és fájlra szüksége van az MGMaps programnak, így azt javaslom, hogy az "MGMapsCache"  könyvtár egészét másoljuk telefonunkra.

A másolást követően az MGMaps elindítása után szükséges a térkép helyének beállítása a menü 7. pontjában (Settings), illetve "Map Browsing" almenüben tehetjük meg. A beállítás elmentését követően újra kell indítani a programot és az MGMaps máris olvassa, illetve a kijelzőre rajzolja az általunk lementett térképet, miközben az aktuális helyzetünket mutatja.

Minden kedves olvasónknak sikeres és hasznos időtöltést kívánok a MGMaps-el!
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek