Tűztorony

hírportál nem csak tűzoltóknak, avagy rálátás a világ(uk)ra

Tuesday
Jul 23rd

Rádióamatőr segélyhívó szolgálat

Email Nyomtat
Az Egyesült Államokban és Kanadában a Rádióamatőr Segélyhívó Szolgálat (Amateur Radio Emergency Service - ARES) egy olyan testület, amelynek tagjai önkéntesek, akik katasztrófavédelmi képzéssel és veszéylhelyzeti kommunikációs gyakorlattal rendelkeznek. Az ARES-t azért hozták létre, hogy katasztrófák, illetve veszélyhelyzetek során segítsék a lakosság és a mentésben részt vevő egységek kommunikációját. A rádióamatőrök, akik az ARES-hez tartoznak a helyi és a regionális katasztrófák során 1930 óta több alkalommal helyt álltak, amikor a mindennapos kommunikációs csatornák nem működtek. Többek között ott voltak a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követő mentés során, de kivették részüket a Katrina hurrikánt követő mentésben is, amikor az ARES rádiósai helyettesítették a 911-es segélyhívó diszpécserek feladatát, de a károsultak üzeneteit is ők továbbították a katasztrófában nem érintett hozzátartozók irányába. A felsorolást még sokáig lehetne folytatni, azonban mindenképpen érdemes kiemelni a 2003-as észak-amerikai áramszünet során, illetve a 2004-es Cunami, illetve a kanadai Brit-Kolumbia, Kelowna/Okanaga erdőtűz idején tett szolgálatukat.

Az ARES önkéntesei azért szerveződtek, hogy a veszélyhelyzeti tartalék kommunikációt biztosítsák a védekezésben részt vevő erőknek, illetve a még vagy már nem működő nyilvános kommunikációt biztosító szolgáltatóknak. A legtöbb egyéni ARES egység önellátó és a katasztrófák által súlytott területeken képes dolgozni. Az ARES felépítése, működtetése nem szigorú előírás, inkább egyfajta kölcsönös segítségnyújtáson alapszik. Az AERS-t támogató amerikai és kanadai rádióamatőr szövetség nem avatkozik bele a szervezet életébe, hagyja, hogy a rádióamatőrök a legjobb tudásuk alapján tegyék a dolgukat.

Az ARES csoporok alapvetően városi vagy megyei szinten szerveződve jöttek létre. Az szervezethez csatlakozásnak feltétele a szolgálatkészség, illetve érvényes rádióamatőr engedély. A helyi csoportok vezetői a veszélyhelyzeti koordinátorok, akik egyszemélyben felelősei az önkéntes rádióamatőr csoportok működéséért. A veszélyhelyzeti koordinátorok tagjai az amerikai és a kanadai rádióamatőr szövetségeknek és általában ők fogadják a veszélyhelyzeti kommunikációban való részvételre szóló felkéréseket. A veszélyhelyzeti koordinátor egy vagy több helyettest jelöl ki, aki vagy akik egy jól meghatározott területért a felelősek.

Az együttműködés magasabb szintjén a Körzeti Veszélyhelyzeti Koordinátor dolgozik, akinek feladata a különböző városok és megyéken dolgozó csoportok munkájának az összehangolása, illetve jelentések továbbítása a Területi Veszélyhelyzeti Koordinátor részére. Az Egyesült Államokban 71 közigazgatási rádióamatőr területet jelöltek ki, amelybe az egyes államok, illetve nagyvárosok tartoznak bele.

Az amerikai és kanadai ARES csoportok mindegyike oktatásban részesül, illetve gyakorlatokon vesz részt. Az ARES kommunikáció során gyors, hatékony és pontos forgalmazást kell biztosítani, ami nem megy másképpen, mint folyamatos gyakorlással.

Jelenleg hazánkban még arról is vita folyik a rádióamatőrök között, illetve a katasztrófavédelmen belül, hogy szükség van-e hasonló, önkéntes alapon szerveződő veszélyhelyzeti kommunikációs szolgálatra. A szükségességre a válasz természetesen csak az igen lehet. Gondoljunk bele, hogy egy árvízi veszélyhelyzet során a katasztrófavédelem a beavatkozásra kötelezett hivatásosokon túl, számít az önkéntesekre is. Miért ne vonjuk be az önkéntes, szaktudással rendelkező rádióamatőröket is?!

Fontos megjegyezni, hogy a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesületen (RSOE) belül, már elindult egy ígéretes kezdeményezés, amely Rádiós Segélyhívó Bázis (RSB) névre hallgat. A hazai rádióamatőr segélyhívás megszervezése nem kis feladat, szükség van többek között a katasztrófa-hírközlés készenléti szolgálatában résztvevő rádióamatőrök összegyűjtésére, nyilvántartásba vételére, összetartására. A megfelelő elméleti és gyakorlati ismeretek továbbfejlesztéséhez szükséges telephelyre. A készenléti szolgálatban részt vállaló rádióamatőrök elméleti és gyakorlati oktatására, továbbképzése, illetve a felkészültség rendszeres ellenőrzése.
Bízunk abban, hogy a katasztrófavédelmi vezetés és a rádióamatőr társadalom kihívást talál egy jól működő, ütőképes RSB kialakításához.
 

Népszerű

Társlapunk a tűzoltóságok.eu

Keresés a toronyból

  • Keresés
  • Ajánlott linkek